Veelgestelde vragen

Lees hier de veelgestelde vragen over scholingsvouchers010

Inwoners van Rotterdam, die 18 jaar of ouder zijn en nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt én zich willen om-, her-, of bijscholen om meer kans te hebben op betaald werk voor nu of in de toekomst.

Je kunt de scholingsvoucher aanvragen via www.scholingsvouchers010.nl. Klik in het menu op 'Hoe werkt het' voor een uitgebreide uitleg van de stappen die je moet nemen.

Een scholingsvoucher kun je gebruiken voor: • Kortlopende trainingen en cursussen, • Mbo-opleidingen • Hbo-opleidingen met een leerwerktraject of baangarantie, of een associate degree- opleiding.

Ja, als je in aanmerking wilt komen voor een scholingsvoucher, is een adviesgesprek met een scholingsadviseur van het Leerwerkloket Rijnmond verplicht. Tijdens het adviesgesprek bespreek je samen welk kansrijk beroep goed bij je past en welke aanvullende scholing je daarvoor nodig hebt. Ook wordt gekeken naar je persoonlijke omstandigheden zoals: motivatie, vaardigheden, vooropleiding, werkervaring en leefomstandigheden.

Bijna! Via www.scholingsvouchers010.nl wordt een deel van je gegevens doorgegeven aan de opleider. De opleider neemt dan direct contact met je op om je inschrijving helemaal in orde te maken. (De gemeente mag vanwege de privacyregels niet al je gegevens doorgeven aan de opleider).

Bij het Leerwerkloket Rijnmond kun je een gratis loopbaanadviesgesprek met een adviseur inplannen. Je kunt dan vragen stellen zoals: • Ik wil mij omscholen, welk beroep past bij mij? • Ik wil werken en leren combineren, wat zijn de mogelijkheden? • Welke opleiding, cursus of training heb ik nodig om door te kunnen groeien in mijn werk? • In welke beroepen is veel werk en wat heb ik nodig om die beroepen te kunnen doen? Ga voor meer informatie https://rijnmond.leerwerkloket.nl/.

Ja, het is mogelijk dat het Leerwerkloket Rijnmond je een negatief advies geeft. Tijdens het adviesgesprek kijkt de scholingsadviseur of je aan de voorwaarden voldoet voor je gewenste scholing die in de subsidieregeling staan. Ook wordt gekeken naar je persoonlijke omstandigheden zoals: motivatie, vaardigheden, vooropleiding, werkervaring en leefomstandigheden. Daarop volgt een positief of negatief advies van de scholingsadviseur.

Heb je een afwijzend besluit op je aanvraag voor een scholingsvoucher gekregen? Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden om te blijven leren en je kansen op langdurig (betaald) werk te vergroten. Voor meer informatie over scholing en hulp bij het betalen van scholing neem je contact op met je werkcoach bij de gemeente of het UWV. Of kijk op de website van het Leerwerkloket Rijnmond https://rijnmond.leerwerkloket.nl/subsidies-opleidingen/.

Ja. Als er geen scholingsvouchers meer beschikbaar zijn omdat het budget op is, kan je bij je contactpersoon van de gemeente of het UWV terecht voor meer informatie over scholing en hulp bij het betalen van scholing. Je kunt ook bij het Leerwerkloket Rijnmond terecht. Er zijn genoeg mogelijkheden beschikbaar om jezelf te ontwikkelen en je kansen op langdurig (betaald) werk te vergroten.

Ja dat kan. Maar als het totaalbedrag van de opleidingen boven de 2.500 euro inclusief BTW is, betaal je de meerkosten zelf bij.

Ja, je kunt meerdere opleidingen, trainingen en cursussen tegelijkertijd volgen. In dat geval voeg je alle opleidingen toe in je online opleidingen-selectie, en bespreek je deze met de scholingsadviseur. Het advies van je scholingsadviseur is hierin leidend. Ook als de kosten boven de 2.500 euro zijn, mag je meerdere opleidingen, trainingen of cursussen volgen. De meerkosten betaal je dan wel zelf. Soms is het slim om een paar opleidingen te combineren. Het Leerwerkloket kan je daarbij adviseren.

Neem contact op met het Leerwerkloket Rijnmond via het contactformulier op de website. Een medewerker van het Leerwerkloket Rijnmond neemt vervolgens contact met je op en helpt je verder.

Als je al begonnen bent met je scholing, kom je voor die scholing niet meer in aanmerking voor een scholingsvoucher. Je scholingsvoucher (aanvraag subsidie) moet je uiterlijk 3 weken voordat de scholing begint, aanvragen via scholingsvoucher010.nl. Daarvoor moet je al wel je scholingsadvies van het Leerwerkloket hebben.

Nee. De gemeente betaalt de kosten voor je scholing rechtstreeks aan de opleider waar je je opleiding, training of cursus gaat volgen.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies? Vul ons contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.