Hoe werkt het?

Hoe vraag je een scholingsvoucher aan en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Hoe werkt het?

Als je al weet wat je wilt, kun je in de opleidingscatalogus direct je opleiding opzoeken en selecteren. Om in aanmerking te komen voor een scholingsvoucher, heb je een positief scholingsadvies van het Leerwerkloket Rijnmond nodig. Dit houdt in dat een scholingsadviseur jouw scholingsaanvraag inhoudelijk beoordeelt. De adviseur kijkt dan naar de voorwaarden uit de subsidieregeling, zoals: sluit je opleidingsniveau aan, beheers je de Nederlandse taal genoeg, en krijg je door de opleiding meer kans op werk.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om een scholingsvoucher te krijgen uit het Rotterdams Scholingsfonds moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan: 

  • Je bent niet leerplichtig
  • Je wilt een opleiding volgen op maximaal MBO 4 niveau, een associate degree opleiding of een opleiding op hbo-niveau met een leer- werktraject dan wel een baangarantie
  • De opleiding leidt tot meer kans op werk in een van de kansrijke sectoren of je hebt een baangarantie als dat niet zo is
  • Het verleende subsidiebedrag is maximaal € 2500,- per jaar
  • Er is noodzakelijkheid voor jou om je te scholen
  • Je hebt een positief scholingsadvies van het Leerwerkloket Rijnmond
  • Indien je andere subsidie aanvraag hebt lopen voor het volgen van een opleiding, moet je dat altijd melden
  • Ontvang je een uitkering van de gemeente Rotterdam (met uitzondering van een uitkering op grond van de Bbz 2014), dan is er een andere procedure. Het scholingsadvies vraag je aan bij het Leerwerkloket en dit bespreek je vervolgens met je contactpersoon van de gemeente voor de vervolgprocedure.

Klik hier voor de volledige subsidieregeling 2022.

Heb jij een WW uitkering van het UWV, dan heb je via het UWV ook een scholingsbudget. Indien je niet in aanmerking komt voor dit budget, kom je eventueel wel in aanmerking voor subsidie vanuit het Rotterdams scholingsfonds. Hiervoor heb je een afwijzend besluit dan wel verklaring van het UWV nodig.

Hieronder lees je stap voor stap uitgelegd wat je kunt verwachten.

1

Stap 1.

Klik in het menu rechtsboven op ‘’Bekijk het aanbod”. Je komt nu op de startpagina van alle opleidingen.

2

Stap 2.

Zoek je opleiding op, dit kan in de vrije zoekbalk of via filteren. Bekijk de zoekresultaten, bekijk de verschillen tussen de diverse opleiders, maak je keuze voor een opleider en kies in het geval van een klassikale training een startdatum.

3

Stap 3.

Klik op aanvragen. Je ziet een overzicht van de opleiding(en) die je hebt gekozen en de voorwaarden voor de scholingsvoucher. Je kunt nu je gegevens invullen om toetsing / advies van het Leerwerkloket aan te vragen.

4

Stap 4.

Om een goed advies te kunnen geven, vragen we je naar een aantal zaken, zoals je persoonlijke gegevens, onderwerpen die te maken hebben met de criteria van de scholingsvoucher, je vooropleiding, werkervaring (als je die hebt) en waarom je de opleiding wilt doen.

5

Stap 5.

Heb je alles ingevuld? Controleer je antwoorden en rond je aanmelding voor scholingsadvies af door op versturen te klikken. Je aanmelding wordt nu automatisch verstuurd naar het Leerwerkloket.

6

Stap 6.

Een adviseur van het Leerwerkloket belt je binnen drie werkdagen op om je aanmelding met je door te nemen. De adviseur kan tijdens dat gesprek al zeggen of je in aanmerking komt voor de scholingsvoucher of niet. Let op: er wordt met een onbekend nummer gebeld, dus neem je telefoon op.

7

Stap 7.

Na het gesprek ontvang je per mail het scholingsadvies. In deze mail staan de vervolgstappen.

Heb je een positief advies?
Dan staat er in je mail een link naar de daadwerkelijke subsidie aanvraag voor de scholingsvoucher. Ga je daarmee verder, hou dan je DigiD bij de hand. 

Heb je een negatief advies?
Mocht je vragen hebben over je advies, kan je altijd contact opnemen met het Leerwerkloket.

8

Stap 8.

Nadat je middels DigiD ingelogd bent kun je de aanvraag indienen. Deze documenten moet je uploaden bij de aanvraag:

• Een positief scholingsadvies
• Kostenoverzicht van de opleider

Als er documenten ontbreken, kan je aanvraag niet in behandeling genomen worden.

9

Stap 9.

Zodra de Gemeente Rotterdam je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een positieve beschikking ofwel de scholingsvoucher. De opleider wordt hier ook van op de hoogte gesteld en neemt binnen circa 10 werkdagen per mail contact met je op om de inschrijving te bevestigen.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies? Vul ons contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Kijk ook bij de veel gestelde vragen hieronder.