Een toekomst in zorg en welzijn

In de sector Zorg en Welzijn zijn er meerdere soorten organisaties waar je kunt werken. Bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg (VVT) en ziekenhuizen, maar ook welzijn, jeugdzorg en kinderopvang. De sector heeft veel vacatures in Rijnmond en kampt voor sommige functies met grote personeelstekorten.

In de zorg zijn veel vacatures moeilijk vervulbaar, vooral bij functies op mbo-niveau 3 en hoger.

Met welke vaardigheden kan je in de zorg terecht?

 • Je bent empathisch en geïnteresseerd, met andere woorden ‘je kunt je in een ander verplaatsen en staat open voor emoties en gevoelens van anderen
 • Je bent verantwoordelijk, praktisch en daadkrachtig
 • Je bent flexibel
 • Je hebt goede sociale vaardigheden
 • Je bent een teamplayer
 • Je bent stressbestendig

De meeste gevraagde beroepen zijn

 • Verzorgende IG
 • Helpende
 • Wijkverpleegkundige
 • Woonbegeleider gehandicaptenzorg
 • Medewerker kinderopvang
 • Medewerker buitenschoolse opvang

Verzorgende IG

Als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) geef je zorg aan mensen die het nodig hebben. Dat kunnen zieke mensen zijn, oude mensen, maar ook jonge moeders die net een baby hebben gekregen.

Waar kan je werken?
Verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, GGZ-instellingen of gehandicapteninstellingen. Je kan ook als verzorgende aan huis komen. 

Bron: KiesMBO.nl, voor uitgebreide informatie: https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/zorg-en-welzijn/zorg/verzorgende-ig 

Helpende

Als helpende zorg en welzijn heb je een baan die geen dag hetzelfde is! Je helpt en verzorgt mensen die om wat voor reden dan ook ondersteuning nodig hebben.

Waar kan je werken?
De thuiszorg of in een vervangende leefomgeving zoals een verzorgingshuis, verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen.

Bron: KiesMBO.nl, voor uitgebreide informatie: 

https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/zorg-en-welzijn/zorg/helpende-zorg-en-welzijn 

Verpleegkundige

Je bent onmisbaar voor je patiënten en ondersteunt artsen bij hun behandelende taken. De mbo-verpleegkundige vervult enorm belangrijk werk.

Waar kan je werken?
Een ziekenhuis, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de psychiatrie, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of in de thuiszorg.

Bron: KiesMBO.nl, voor uitgebreide informatie: https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/zorg-en-welzijn/zorg/mbo-verpleegkundige 

Woonbegeleider gehandicaptenzorg / Vitaliteitsbegeleider in zorg en welzijn

Een vitaliteitsbegeleider ondersteunt mensen die om de een of andere reden niet meer volledig zelfstandig thuis kunnen wonen. Jouw ondersteuning gaat verder dan zorgen dat deze mensen gevoed en verzorgd worden. Jij zorgt er voor dat ze daarnaast ook in beweging komen.

Waar kan je werken?
Instellingen voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Maar ook bij welzijnsinstellingen en ziekenhuizen.

Bron: KiesMBO.nl, voor uitgebreide informatie: https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/zorg-en-welzijn/zorg/vitaliteitsbegeleider-in-zorg-en-welzijn 

Pedagogisch medewerker kinderopvang Medewerker buitenschoolse opvang

Werk je graag met kinderen? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je kinderen in hun spel en ontwikkeling en bied je de zorg die ze nodig hebben. Je werkt met kinderen van 0 tot 13 jaar samen met ouders en andere opvoeders.

Waar kan je werken?
Peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang of bij een kinderdagverblijf.

Bron: KiesMBO.nl, voor uitgebreide informatie: https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/zorg-en-welzijn/welzijn/pedagogisch-medewerker-kinderopvang 

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies? Vul ons contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.